Deser z klementynkami i kremem kasztanowym | Inspiracje Bonne Maman

Deser z klementynkami i kremem kasztanowym
Bonne Maman

Prezentuje się doskonale, a smakuje… jeszcze lepiej! Poznaj przepis na niepowtarzalny deser z klementynkami i aksamitnym kremem kasztanowym Bonne Maman!

Czas
przygotowania:

30 minut

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na dwie porcje:

  • 100 ml bitej śmietany,
  • 100 g mascarpone,
  • 20 g cukru pudru,
  • miąższ połowy laski wanilii,
  • 3 klementynki,
  • 5 łyżek whisky,
  • 2 kasztany kandyzowane,
  • kilka kruchych ciastek,
  • krem kasztanowy Bonne Maman.
Przepis - Deser z klementynkami i kremem kasztanowym<br />
<strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Dobrze schłodzoną bitą śmietanę ubić mikserem ręcznym. Podczas ubijania dodawać po kolei cukier puder, wymieszane łyżką mascarpone i miąższ waniliowy. Mieszankę włożyć do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdki.

Przygotować cząstki ze skórki klementynek. W tym celu należy obrać klementynki razem z białą skórką i rozfiletować nożem. Aby to zrobić, wsuń ostrze noża pod skórkę klementynki po obu stronach kawałka do środka owocu,
a następnie wytnij kawałek.

Krem ​​kasztanowy Bonne Maman należy wymieszać z whisky. W celu przyozdobienia należy najpierw nałożyć sztywną bitą śmietanę. Następnie łyżeczką dodać krem kasztanowy Bonne Maman. Udekorować kawałkami klementynek i posypać grubo posiekanymi ciasteczkami typu sablés. Na koniec udekorować skórką klementynek i kandyzowanymi kasztanami.

Wskazówka: wszystkie składniki można przygotować wcześniej
i przechować w lodówce w szczelnym opakowaniu.

Dzięki temu można przygotować całkowicie świeży deser.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »