Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Mini tarty cytrynowo – pomarańczowe z konfiturą
Czas
przygotowania:
2 godziny
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 6 mini tart:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- szczypta soli,
- 2 cytryny,
- 50 ml soku z pomarańczy,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 100 ml wody,
- 2 żółtka,
- 6 łyżek marmolady z gorzkich pomarańczy Bonne Maman,
- jadalne kwiaty (np. bratki),
- marmolada z gorzkich pomarańczy Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj cukier oraz szczyptę soli, a następnie pokrojone w kostkę 150 g zimnego masła.
Po chwili wbij jajko i wlej mleko. Całość zagnieć na gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Mini formy na tarty posmaruj odrobiną masła.
Piekarnik nagrzej na 190°C. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykładaj nim spód oraz boki foremek. Spód nakłuwaj widelcem. Na warstwę ciasta, wyłóż folię aluminiową i wypełnij foremkę suchą fasolą lub grochem (dla obciążenia).
Piecz mini tarty ok. 20-25 min. Po 15 min. zdejmij folię.
Cytryny wyparz. Wyciśnij z nich sok i zetrzyj skórkę z cytryny.
Sok przelej do rondelka.
Dodaj wodę, łyżkę cukru, mąkę ziemniaczaną i skórkę startą z cytryny.
Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Krem cały czas mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć.
Pod koniec dodaj 100 g masła, żółtka oraz marmoladę.
Dokładnie wymieszaj.
Powstałym kremem napełniamy podpieczone tarty wstaw do piekarnika na 10-15 min. (wciąż temperatura 190°C).
Przed podaniem udekoruj tarty jadalnymi kwiatami oraz łyżką marmolady z gorzkich pomarańczy Bonne Maman.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!