Ciasto marchewkowe z cynamonem, mascarpone i konfiturą truskawkową | Inspiracje Bonne Maman

Ciasto marchewkowe z cynamonem, mascarpone i konfiturą truskawkową

Ciasto marchewkowe z cynamonem, mascarpone i konfiturą truskawkową Bonne Maman. Pysznie na każdą okazję!

Czas
przygotowania:

1 godzina 30min

Poziom
trudności:

Średni

Składniki:

  • 2 szklanki oleju,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 8 jajek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • pół łyżki sody oczyszczonej,
  • łyżka stołowa cynamonu,
  • 3 duże marchewki,
  • 500 g mascarpone,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • konfitura truskawkowa Bonne Maman.
Przepis - Ciasto marchewkowe z cynamonem, mascarpone i konfiturą truskawkową
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Białko oddziel od żółtka. Żółtko utrzyj z cukrem.
Do utartego żółtka dodaj przesianą mąkę, olej i startą na drobnych oczkach marchewkę, a następnie pozostałe składniki.

Wymieszaj mikserem, w międzyczasie nastaw piekarnik na 185 stopni.
Przygotowane ciasto rozlej na dwie okrągłe blaszki.
Piecz przez około 40 minut, w międzyczasie sprawdź patyczkiem
czy ciasto jest w środku upieczone.

Wystudź ciasto. Mascarpone utrzyj z odrobiną cukru pudru.
Ciasto przekrój na pół, posmaruj konfiturą truskawkową Bonne Maman
i serkiem mascarpone.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »