Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Ciasto marchewkowe z cynamonem, mascarpone i konfiturą truskawkową
Czas
przygotowania:
1 godzina 30min
Poziom
trudności:
Średni
Składniki:
- 2 szklanki oleju,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki cukru,
- 8 jajek,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- pół łyżki sody oczyszczonej,
- łyżka stołowa cynamonu,
- 3 duże marchewki,
- 500 g mascarpone,
- pół szklanki cukru pudru,
- konfitura truskawkowa Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Białko oddziel od żółtka. Żółtko utrzyj z cukrem.
Do utartego żółtka dodaj przesianą mąkę, olej i startą na drobnych oczkach marchewkę, a następnie pozostałe składniki.
Wymieszaj mikserem, w międzyczasie nastaw piekarnik na 185 stopni.
Przygotowane ciasto rozlej na dwie okrągłe blaszki.
Piecz przez około 40 minut, w międzyczasie sprawdź patyczkiem
czy ciasto jest w środku upieczone.
Wystudź ciasto. Mascarpone utrzyj z odrobiną cukru pudru.
Ciasto przekrój na pół, posmaruj konfiturą truskawkową Bonne Maman
i serkiem mascarpone.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!