Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Domowe lody z konfiturą figową i kremem krówkowym Bonne Maman
Czas
przygotowania:
15 minut + 8 godzin chłodzenia
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na litr lodów:
- 400 g śmietanki kremówki 30%,
- 190 g Kremu krówkowego Bonne Maman,
- 50 g białej czekolady (+ 20 g do posypania na wierzch),
- 50 g gorzkiej czekolady (+ 20 g do posypania na wierzch),
- 60 g konfitury figowej Bonne Maman,
- wafelki ‘rożki’ do lodów.
Sposób przygotowania
Przygotuj zamykany pojemnik o pojemności 1L, dokładnie go umyj i osusz.
W dużej misce lub misie miksera planetarnego umieść dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę. Ubijaj na wysokich obrotach miksera do uzyskania
puszystej masy, ok. 3-5 minut (uważaj, by nie ubijać jej zbyt długo, ponieważ
kremówkę łatwo jest ubić zbyt mocno, do konsystencji masła).
Do śmietany dodaj krem krówkowy Bonne Maman i ubijaj na średnich obrotach
miksera tylko do momentu połączenia się składników. Dodaj po 50g czekolady
białej i gorzkiej, dokładnie wymieszaj.
Wylej połowę zawartości ubitej masy do wcześniej przygotowanego
pojemnika, wyłóż na nią kilka łyżeczek konfitury figowej Bonne Maman
i przy użyciu patyczka lub wykałaczki kilkakrotnie zakręć z masie ósemki w różne strony, do momentu uzyskania ‘fantazyjnych’ kształtów. Pokrusz drobno jednego wafla ‘rożka’ i równomiernie posyp nim wierzch.
Wylej pozostałą część masy lodowej i powtórz czynność z konfiturą figową
oraz waflem rożkiem. Na koniec, posyp wierzch równomiernie dodatkową
czekoladą białą i gorzką.
Zamknij pojemnik i włóż do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.
Autorka: Marta Grabowska
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!