Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Deser z klementynkami i kremem kasztanowym
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
30 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na dwie porcje:
- 100 ml bitej śmietany,
- 100 g mascarpone,
- 20 g cukru pudru,
- miąższ połowy laski wanilii,
- 3 klementynki,
- 5 łyżek whisky,
- 2 kasztany kandyzowane,
- kilka kruchych ciastek,
- krem kasztanowy Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Dobrze schłodzoną bitą śmietanę ubić mikserem ręcznym. Podczas ubijania dodawać po kolei cukier puder, wymieszane łyżką mascarpone i miąższ waniliowy. Mieszankę włożyć do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdki.
Przygotować cząstki ze skórki klementynek. W tym celu należy obrać klementynki razem z białą skórką i rozfiletować nożem. Aby to zrobić, wsuń ostrze noża pod skórkę klementynki po obu stronach kawałka do środka owocu,
a następnie wytnij kawałek.
Krem kasztanowy Bonne Maman należy wymieszać z whisky. W celu przyozdobienia należy najpierw nałożyć sztywną bitą śmietanę. Następnie łyżeczką dodać krem kasztanowy Bonne Maman. Udekorować kawałkami klementynek i posypać grubo posiekanymi ciasteczkami typu sablés. Na koniec udekorować skórką klementynek i kandyzowanymi kasztanami.
Wskazówka: wszystkie składniki można przygotować wcześniej
i przechować w lodówce w szczelnym opakowaniu.
Dzięki temu można przygotować całkowicie świeży deser.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!