Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Tarta z konfiturą figową Bonne Maman
sprawią, że nawet zimne wieczory będą samą przyjemnością.
Czas
przygotowania:
1 GODZINA 30 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 150 g konfitury figowej Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki suche łączymy w misce razem z masłem i całym jajkiem, zagniatamy ciasto formując z niego kulę. Następnie ciasto wkładamy do lodówki
na pół godziny. Formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy masłem.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, 2/3 z niego rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i wykładamy nim wcześniej przygotowaną formę,
a następnie nakłuwamy widelcem spód.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tartę pieczemy do momentu,
aż ciasto się zarumieni, ok. 15 minut.
Po wyjęciu ciasto studzimy i rozsmarowujemy konfiturę figową Bonne Maman
po całej powierzchni.
Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy w paski i wycinamy dekoracyjne wzory (u nas były to listki). Następnie układamy ciasto na tarcie, formując kratkę z pasków
i na nich układając inne wycięte elementy.
Następnie smarujemy ciasto na wierzchu roztrzepanym żółtkiem.
Przygotowaną tartę pieczemy jeszcze około 35 minut.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!