Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Naleśnikowe rożki z konfiturą morelową i śmietaną
Czas
przygotowania:
20 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 12 rożków:
- 175g mąki,
- 500ml mleka,
- 4 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka rumu,
- 1 słoik Bonne Maman Intense Morela,
- 6 moreli,
- 20 ml śmietany,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 1 duża łyżka stołowa cukru pudru,
- prażone migdały w kawałkach.
Sposób przygotowania
Doprowadź śmietanę z gałązką rozmarynu do wrzenia. Następnie odstaw ją do ostygnięcia i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Wymieszaj mąkę z jajkami, następnie dolewaj powoli mleko.
Następnie wlej oliwę z oliwek oraz rum i ponownie wymieszaj. Aby uzyskać idealne ciasto, odstawje na godzinę. W międzyczasie ubij śmietanę na sztywno (w razie potrzeby dodaj łyżkę mascarpone).
Usmaż naleśniki na złoty kolor i pokrój morele na cienkie plasterki. Złóż naleśnik na pół i posmaruj je obficie konfiturą morelową Bonne Maman Intense. Następnie ułóż plasterki moreli na zaokrąglonym brzegu i wyłóż na nie rozmarynową bitą śmietanę. Zwiń naleśnik tak, aby uformować rożek. Na koniec, posyp naleśniki prażonymi płatkami migdałów.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!