Naleśnikowe rożki z konfiturą morelową i śmietaną | Inspiracje Bonne Maman

Naleśnikowe rożki z konfiturą morelową i śmietaną

Naleśniki z konfiturą morelową i bitą śmietaną z dodatkiem rozmarynu oczarują Ciebie i Twoich najbliższych. Skusisz się?

Czas
przygotowania:

20 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki na 12 rożków:

  • 175g mąki,
  • 500ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka rumu,
  • 1 słoik Bonne Maman Intense Morela,
  • 6 moreli,
  • 20 ml śmietany,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 duża łyżka stołowa cukru pudru,
  • prażone migdały w kawałkach.
Przepis - Naleśnikowe rożki z konfiturą morelową i śmietaną
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania


Doprowadź śmietanę z gałązką rozmarynu do wrzenia. Następnie odstaw ją do ostygnięcia i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Wymieszaj mąkę z jajkami, następnie dolewaj powoli mleko.
Następnie wlej oliwę z oliwek oraz rum i ponownie wymieszaj. Aby uzyskać idealne ciasto, odstawje na godzinę. W międzyczasie ubij śmietanę na sztywno (w razie potrzeby dodaj łyżkę mascarpone).

Usmaż naleśniki na złoty kolor i pokrój morele na cienkie plasterki. Złóż naleśnik na pół i posmaruj je obficie konfiturą morelową Bonne Maman Intense. Następnie ułóż plasterki moreli na zaokrąglonym brzegu i wyłóż na nie rozmarynową bitą śmietanę. Zwiń naleśnik tak, aby uformować rożek. Na koniec, posyp naleśniki prażonymi płatkami migdałów.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »