Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Świąteczny biszkopt z kremem mascarpone pod malinową glazurą
Tak smakują Święta! Przygotuj przepyszny biszkopt i delektuj się chwilą.
Czas
przygotowania:
1 godzina 20 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki:
- 375g mąki migdałowej,
- 425g cukru pudru,
- 540g białek,
- 112g skrobi kukurydzianej,
- Starta skórka z cytryny,
- 700g malinowej konfitury Intense Bonne Maman,
- 340g całych malin,
- 85g cukru,
- 18g żelatyny (w tym 6g w listkach),
- 500 ml mleka,
- 125g żółtek,
- 375g śmietany 36%,
- 250g mascarpone.
Sposób przygotowania
Przygotowanie malinowej glazury:
300 g konfitury malinowej Bonne Maman wyłóż warstwowo na blasze (na papierze do pieczenia) i piecz przez 2 godziny w temperaturze 110°C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połam całość na mniejsze kawałki.
300 g konfitury malinowej Bonne Maman wyłóż warstwowo na blasze (na papierze do pieczenia) i piecz przez 2 godziny w temperaturze 110°C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połam całość na mniejsze kawałki.
Przygotowanie biszkoptu:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj mąkę migdałową, 300 g cukru pudru, białka, 60g skrobi kukurydzianą i skórkę z cytryny. Wyłóż na blachę do
pieczenia i piecz przez 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj mąkę migdałową, 300 g cukru pudru, białka, 60g skrobi kukurydzianą i skórkę z cytryny. Wyłóż na blachę do
pieczenia i piecz przez 20 minut.
Przygotowanie owocowego wnętrza ciasta:
W garnuszku wymieszaj ze sobą 400 g konfitury malinowej Bonne Maman, maliny i cukier. Zagotuj i dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę (12 g).
Przygotuj krem z mascarpone:
Podgrzej mleko w rondelku. W misce zmiksuj żółtka, 125 g cukru pudru i 52 g skrobi kukurydzianej, zalej gorącym mlekiem, a po wymieszaniu całość przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Dodaj wcześniej zmiękczone 6g listków żelatyny. Schłódź masę. Ubij śmietanę z mascarpone w mikserze. Wymieszaj ze sobą obie masy.
Podgrzej mleko w rondelku. W misce zmiksuj żółtka, 125 g cukru pudru i 52 g skrobi kukurydzianej, zalej gorącym mlekiem, a po wymieszaniu całość przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Dodaj wcześniej zmiękczone 6g listków żelatyny. Schłódź masę. Ubij śmietanę z mascarpone w mikserze. Wymieszaj ze sobą obie masy.
Wyłóż krem z mascarpone do 2/3 wysokości formy z zaokrąglonym dnem i umieść w zamrażarce. Kiedy masa zastygnie, wyłóż na środek ciasta nadzienie z konfitury malinowej Bonne Maman i malin (grubość warstwy około 1 cm) i włóż formę
z powrotem do zamrażarki. Kiedy masa zastygnie, nałóż ostatnią warstwę mascarpone i włóż z powrotem do zamrażarki. Następnie ułóż biszkopt wycięty na wielkość formy. Wyjmij na 2 godziny przed podaniem. Ciasto wyjmij z formy i ułóż na nim połamane kawałki malinowej glazury.
z powrotem do zamrażarki. Kiedy masa zastygnie, nałóż ostatnią warstwę mascarpone i włóż z powrotem do zamrażarki. Następnie ułóż biszkopt wycięty na wielkość formy. Wyjmij na 2 godziny przed podaniem. Ciasto wyjmij z formy i ułóż na nim połamane kawałki malinowej glazury.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!