Świąteczny biszkopt z kremem mascarpone pod malinową glazurą | Inspiracje Bonne Maman

Świąteczny biszkopt z kremem mascarpone pod malinową glazurą

Tak smakują Święta! Przygotuj przepyszny biszkopt i delektuj się chwilą.

Czas
przygotowania:

1 godzina 20 minut

Poziom
trudności:

Średni

Składniki:

  • 375g mąki migdałowej,
  • 425g cukru pudru,
  • 540g białek,
  • 112g skrobi kukurydzianej,
  • Starta skórka z cytryny,
  • 700g malinowej konfitury Intense Bonne Maman,
  • 340g całych malin,
  • 85g cukru,
  • 18g żelatyny (w tym 6g w listkach),
  • 500 ml mleka,
  • 125g żółtek,
  • 375g śmietany 36%,
  • 250g mascarpone.
Przepis - Świąteczny biszkopt z kremem mascarpone pod malinową glazurą
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Przygotowanie malinowej glazury:
300 g konfitury malinowej Bonne Maman wyłóż warstwowo na blasze (na papierze do pieczenia) i piecz przez 2 godziny w temperaturze 110°C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połam całość na mniejsze kawałki.
Przygotowanie biszkoptu:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj mąkę migdałową, 300 g cukru pudru, białka, 60g skrobi kukurydzianą i skórkę z cytryny. Wyłóż na blachę do
pieczenia i piecz przez 20 minut.
Przygotowanie owocowego wnętrza ciasta:
W garnuszku wymieszaj ze sobą 400 g konfitury malinowej Bonne Maman, maliny i cukier. Zagotuj i dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę (12 g).
Przygotuj krem z mascarpone:
Podgrzej mleko w rondelku. W misce zmiksuj żółtka, 125 g cukru pudru i 52 g skrobi kukurydzianej, zalej gorącym mlekiem, a po wymieszaniu całość przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Dodaj wcześniej zmiękczone 6g listków żelatyny. Schłódź masę. Ubij śmietanę z mascarpone w mikserze. Wymieszaj ze sobą obie masy.
Wyłóż krem z mascarpone do 2/3 wysokości formy z zaokrąglonym dnem i umieść w zamrażarce. Kiedy masa zastygnie, wyłóż na środek ciasta nadzienie z konfitury malinowej Bonne Maman i malin (grubość warstwy około 1 cm) i włóż formę
z powrotem do zamrażarki. Kiedy masa zastygnie, nałóż ostatnią warstwę mascarpone i włóż z powrotem do zamrażarki. Następnie ułóż biszkopt wycięty na wielkość formy. Wyjmij na 2 godziny przed podaniem. Ciasto wyjmij z formy i ułóż na nim połamane kawałki malinowej glazury.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »