Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Rogaliki maślane z konfiturą malinową
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
2 godziny
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 12 rogalików:
- 500 g mąki pszennej typ 550,
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych,
- 260 ml mleka,
- 70 g cukru,
- 70 g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 żółtko+ 1 łyżka mleka (do posmarowania),
- mak lub cukier (do posypania).
Sposób przygotowania
Mąkę odmierzyć i przesiać. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie wymieszać z 3 łyżeczkami mąki. Odstawić na 10 minut.
Do misy miksera wlać rozczyn, dodać pozostałą mąkę, jajko, miękkie masło, sól i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto będzie klejące, po wyrośnięciu zmieni konsystencję. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół)
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować do grubości 1-2 cm i podzielić na 6 części na trójkąty. Z każdego trójkąta zwinąć rogalik zaczynając od szerszej części zawijając do wierzchołka trójkąta z ciasta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i posypać makiem lub cukrem perlistym.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone rogaliki podawaj z konfiturą malinową Bonne Maman oraz ulubionymi owocami.
Autorka: Monika Molecka @pysznieczyprzepysznie
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!