Domowe pączki z konfiturą wiśniową, bitą śmietaną i białą czekoladą | Inspiracje Bonne Maman

Domowe pączki z konfiturą wiśniową, bitą śmietaną i białą czekoladą

Któż z nas ich nie kocha? Pączki, pączusie, pyszne, puszyste, mięciutkie. W modzie są przez cały rok!

Czas
przygotowania:

1 godzina 30 min

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na 20 sztuk:

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 5 żółtek,
  • 70 g cukru pudru,
  • 3 opakowania cukru waniliowego,
  • 500 g mąki pszennej tortowej przesianej,
  • 95 g masła (roztopione, ostudzone),
  • ½ kieliszka alkoholu,
  • szczypta soli,
  • 400 ml śmietanki 36%,
  • 200 g mascarpone,
  • 2 opakowania fixa do śmietanki,
  • konfitura wiśniowa Bonne Maman około 370 g,
  • 1½ tabliczki białej czekolady,
  • suszone jadalne płatki róży.
Przepis - Domowe pączki z konfiturą wiśniową, bitą śmietaną i białą czekoladą

 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn, wymieszaj składniki: drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki, 100 ml ciepłego mleka i odstaw na 10-15 minut.

W międzyczasie ubij żółtka z cukrem pudrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego na puszysty kogel mogel.
Następnie dodaj rozczyn z: 500 g mąki pszennej tortowej przesianej, 150 ml ciepłego mleka, 95 g masła (roztopione, ostudzone), ½ kieliszka alkoholu oraz szczyptę soli.
Z całości zagnieć ciasto. Ciasto jest klejące, ale nie dosypuj mąki. Odstaw na 1 godzinę.

Następnie krótko wyrabiaj ciasto i podziel na porcje po około 55 g. Formuj pączki i odkładaj na papier do pieczenia posypany mąką. Odstaw na 20 minut. Pączki smaż na oleju w temp. 170 C. Około 3 minuty z każdej strony do zrumienienia, zdejmuj na ręcznik papierowy.

Ubij śmietankę z 2 opakowań cukru waniliowego i 2 opakowań fixu do śmietanki, dodaj mascarpone i ubij na sztywny krem.

Pączki przekrój w poprzek, z bitej śmietany zrób na dolnej połówce wianek zostawiając wolny środek, który następnie wypełnij konfiturą Bonne Maman.
Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i wierzchnią część pączka zanurz w roztopionej czekoladzie, złóż pączka i posyp płatkami róży.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »