Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Domowe pączki z konfiturą wiśniową, bitą śmietaną i białą czekoladą
Czas
przygotowania:
1 godzina 30 min
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na 20 sztuk:
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 5 żółtek,
- 70 g cukru pudru,
- 3 opakowania cukru waniliowego,
- 500 g mąki pszennej tortowej przesianej,
- 95 g masła (roztopione, ostudzone),
- ½ kieliszka alkoholu,
- szczypta soli,
- 400 ml śmietanki 36%,
- 200 g mascarpone,
- 2 opakowania fixa do śmietanki,
- konfitura wiśniowa Bonne Maman około 370 g,
- 1½ tabliczki białej czekolady,
- suszone jadalne płatki róży.
Sposób przygotowania
Przygotuj rozczyn, wymieszaj składniki: drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki, 100 ml ciepłego mleka i odstaw na 10-15 minut.
W międzyczasie ubij żółtka z cukrem pudrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego na puszysty kogel mogel.
Następnie dodaj rozczyn z: 500 g mąki pszennej tortowej przesianej, 150 ml ciepłego mleka, 95 g masła (roztopione, ostudzone), ½ kieliszka alkoholu oraz szczyptę soli.
Z całości zagnieć ciasto. Ciasto jest klejące, ale nie dosypuj mąki. Odstaw na 1 godzinę.
Następnie krótko wyrabiaj ciasto i podziel na porcje po około 55 g. Formuj pączki i odkładaj na papier do pieczenia posypany mąką. Odstaw na 20 minut. Pączki smaż na oleju w temp. 170 C. Około 3 minuty z każdej strony do zrumienienia, zdejmuj na ręcznik papierowy.
Ubij śmietankę z 2 opakowań cukru waniliowego i 2 opakowań fixu do śmietanki, dodaj mascarpone i ubij na sztywny krem.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!