Piernikowe babeczki z konfiturą pomarańczową Bonne Maman | Inspiracje Bonne Maman

Piernikowe babeczki z konfiturą pomarańczową Bonne Maman

Babeczki jak marzenie! Zaskocz domowników piernikowymi babeczkami z konfiturą pomarańczową, będą zachwyceni!

Czas
przygotowania:

30 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Porcja na 12 babeczek:

  • 100 g masła,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 2 jajka,
  • 260 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1⁄4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1⁄4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 125 ml mleka,
  • 200 g śmietany kremówki 30%,
  • fix do śmietany,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 40 g cukru pudru,
  • 150 g konfitury gorzka pomarańcza Bonne Maman,
  • skórka pomarańczowa.
Przepis - Piernikowe babeczki z konfiturą pomarańczową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Babeczki:
Piekarnik nagrzej do 160°C (z termoobiegiem). Formę na 12 babeczek wyłóż papilotkami. Ucieraj mikserem masło i cukier przez 5 minut na średnich
obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodaj jajka pojedynczo. Po każdym dodanym jajku miksuj przez kilkanaście sekund do dokładnego połączenia się składników. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz imbir połącz w osobnej misce. Dodawaj sypkie składniki do utartego masła i jajek na przemian
z mlekiem (pół mąki – wymieszaj, pół mleka – wymieszaj, itd.). Napełnij papilotki
do 3⁄4 wysokości.  Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 25 minut w 160°C lub do momentu kiedy patyczek wsunięty w środek ciasta wyjdzie suchy. Wyciągnij
z piekarnika oraz z formy i wystudź babeczki.

Krem:
Ubijaj śmietanę kremówkę mikserem przez 2 minuty na wysokich obrotach.
Dodaj fix do śmietany, cukier puder, sól i ubijaj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (ok. 2 minuty). Dodaj mascarpone i zmiksuj całość krótko
(ok. 30 sekund) na średnich obrotach.

Dekorowanie ciasta:
Przy pomocy małego ostrego noża wykrój w każdej babeczce kwadrat o bokach 2x2cm i głębokości  około połowy babeczki. Napełnij go konfiturą pomarańczową Bonne Maman Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Udekoruj każdą babeczkę. Na wierzchu ułóż kawałki skórki pomarańczowej.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »